Tips før du tar opp forbrukslån

Går du med en plan for å ta opp et av de ettertraktede forbrukslån du finner på internett, er du ikke alene. Det er flere og flere nordmenn som ser de mange fordelene det er med de attraktive forbrukslånene som er på markedet i dag.

Er du en av dem som vurderer et slikt lån, er det en rekke forholdsregler du bør ta, slik at du drar nytte av alle fordeler og får den beste låneavtalen du kan få ut i fra utgangspunktet ditt. På denne måten sikrer du at det er det beste alternativet for deg, som du ender opp med, når du velger et av alle de lån som finnes i den store jungelen av alternativer du kommer til å stå overfor. I artikkelen finner du noen korte råd samt noen praktiske opplysninger som kan være bra å ha i sekken når du er på jakt.

Sammenlign, sammenlign og sammenlign

Når du er på utkikk etter det beste lånet er internett din beste venn, og det er av en rekke grunner. Når du surfer rundt på verdensveven etter det perfekte forbrukslånet, kan du ikke unngå å treffe på noen av de mange sammenligningssidene der ute (som for eksempel KapitalKassen). På disse sidene skal du vanligvis skrive inn alderen din og ønsket lånebeløp. Når dette er gjort, vil det være en del informasjon du skal forholde deg til og du kan sammenligne alt fra renter til gebyrer, noe som er til en stor hjelp for deg, fordi du slipper å gjøre jobben selv.

Selvfølgelig må du likevel ha en grunnleggende kunnskap om de opplysningene som blir vist. Spesielt er det viktig at du, blant annet vet hva effektiv rente er, fordi dette kan være en god rettesnor når det endelige valget tas. Effektiv rente, viser hvor mye den totale kostnaden vil være i prosent, og er lett å holde meget god oversikt over. Grunnen til dette er at alle kostnader er inkludert i beregningen, og derfor ville det være en god ide hvis du er på jakt etter lån med lavest rente.

Lag et budsjett

Før du tar opp et lån, er det viktig at du får satt opp et ordentlig budsjett. Det kan høres ut som mye arbeid, men det tar ikke så lang tid som du tror. Med riktig budsjett, er du sikker på at du får betalt alt tilbake til tiden, slik at du ikke kommer ut i noen uheldige situasjoner. Et budsjett vil også være bra for din personlige økonomi, fordi du alltid har en oversikt over hva diverse kostnader går til. Rådet her er at du får laget et budsjett med utgangspunkt i alle dine faste utgifter, så lånet kan betales tilbake uten problemer. Med noen enkle søk på nettet finner du også gjennomsnittlig forbruk for enkeltpersoner og familier, slik at du har noen tall til variable utgifter som mat, klær osv.

Praktisk informasjon om å ta et forbrukslån uten sikkerhet

Når du trenger et lån, er det vanligvis en rekke krav til deg som låntaker. Disse kravene er ikke alltid absolutte, men hvis du vil ha lånet ditt forhåndsgodkjent uten mer saksbehandling så vil dette være minimumskrav. Kravene er ikke omfattende, men det er greit å ha en viss oversikt over dem. Disse kravene kan variere veldig fra långiver til långiver,men vanligvis vil de være:

  • Minimumsalder: Kan variere fra 18-25
  • Minimumsinntekt: Dette er som regel minst 200.000-230.000
  • Du har ingen betalingsanmerkninger: Hvis du er skyldig et beløp, uten å betale tilbake rettidig, kan du få en betalingsanmerkning. Denne vil stå oppført slik at finansinstitusjoner kan søke deg opp helt til du har betalt tilbake det utestående eller du er kommet ajour med betalingen.
  • Du er registrert med inntekt i Norge: De fleste som tilbyr forbrusklån vil kreve at du har lignet inntekt i Norge. Derfor, skal du ofte gi en utskrift av siste års skatteoppgjør.
  • Har oppholdstillatelse/statsborgerskap: Siden lånet er usikret, vil de fleste kreve at du bor og oppholder deg i Norge, slik at de kan ta utlegg i lønn og lignende hvis du ikke betaler tilbake etter planen.
  • Har ikke mye gjeld fra før av: Hvis du har alt for mye gjeld i forhold til inntekt, kan det være vanskeligere å få lån.

Disse kravene er ikke spesielt vanskelig å oppnå, men det er viktig å ha dem i tankene. Selve prosessen er ganske enkel. Siden all informasjon som regel er lett tilgjengelig på nett, trenger du bare BankID så kan du få ut kopier på nødvendig dokumentasjon med noen få tastetrykk.